Veiligheid op het toilet

Ook op het toilet kunnen onveilige situaties ontstaan. Stel dat u onwel wordt en uw toilet op slot hebt gedaan. Moet de deur dan opengebroken worden om u te bereiken? Of kan de toiletdeur ook van buitenaf geopend worden? En hoe goed is de looproute van uw slaapkamer naar het toilet verlicht? Er zijn heel wat manieren om de veiligheid van het toilet te vergroten.

Meer comfort op het toilet

U denkt er misschien niet direct aan, maar het gaan zitten en weer opstaan van een toilet kan steeds moeilijker worden naarmate u ouder wordt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen, zoals een sta-op-toilet. Deze kan om uw bestaande toilet geplaatst worden en werkt als een sta-op-stoel. Hierbij is de toiletbril elektrisch te bedienen met een afstandsbediening of een knop in de beugel. Een sta-op toilet kan zo nodig gecombineerd worden met een douche-wc. Een simpele druk op de knop en de douche reinigt het onderlichaam met warm water.

Tips voor een veilig en comfortabel toilet

De volgende aanpassingen kunnen uw toilet een stuk veiliger en comfortabeler maken:

  • Antislip vloerafwerking beperkt het val risico.
  • Verwijder eventuele drempels of andere obstakels.
  • Vermijd losse kleedjes of matten die opkrullen of gebruik een antislip ondermat.
  • Handgrepen en/of steunbeugels bieden steun in het toilet.
  • Een sta-op-toilet biedt meer comfort.
  • Automatisch licht bij het openen van de wc-deur is prettig.

En een verhoogde toiletpot dan?

Veel mensendenken dat een verhoogde toiletpot de oplossing is als een gewoon toilet niet meer volstaat. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het verhoogde toilet voor veel mensen averechts werkt en voor tal van andere problemen kan zorgen. Lees hier waarom een sta-op-toilet veiliger en beter is.

Uw toiletaanpassen

Wilt u ook uw toilet veiliger en comfortabeler laten maken? Neem contact op met Seniorwonen+ en informeer naar de mogelijkheden.

Downloaden (PDF, 61KB)